joi, 31 decembrie 2015

Scrisoare întârziată de obstacole către Moş Crăciun.

           Drag Moş, sper că nu e prea târziu.
           „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană.” L-am întâlnit în Gara de Nord acum patru ani de zile pe însuşi Poetul Gării de Nord. Apoi, s-a lăsat umbra. Aş avea multe poveşti să vă spun. Existenţa noastră ar avea o importanţă colosală. Dacă ne-am spune poveşti şi nu ne-am oferi lecţii. Însă proiectul la care lucrez acum nu-mi dă voie să fac asta. Plus că de la un timp, îmi place să spun doar atât. Povestea mea a fost odată luna. Mă repet, de data asta n-am să vă spun o poveste. Şi nici nu vreau să credeţi că vreau să dau lecţii. Ci o rugăminte.
           Nu mă arunc vreodată în a da sfaturi. Cred că asta necesită o apropiere pentru o înţelegere mai bună a structurii psihicului nevoiaşului şi o maximă responsabilitate. Cred că unii dintre voi s-au confruntat cu primirea unor sfaturi realmente rele. Ca atare, sunt de acord cu ideea aceea că sfaturile se cer, nu se dau. Şi chiar şi atunci. Trebuie să fii conştient că sfatul tău va fi ascultat, deci dacă nu ai cea mai bună soluţie. Pentru care unii ar plăti. N-are rost să te hazardezi. Bătrânul meu tată mi-a spus. „Dacă aş avea un sfat ţi-aş da”. Măcar atât cred că am preluat şi eu de la el. Bunul simţ. Şi la asta se rezumă scrisoarea mea.
Lumea funcţionează foarte simplu. Fără bani nu exişti. Însă oare cum ar trebuie să ne punem problema aceasta a existenţialismului? Dacă eu fără bani îţi cer un împrumut de 150 de euro şi tu nu-mi poţi onora acest ajutor? Am pus punctul pe i. Ştiu.
           Ştiu că ar exista şi oameni binevoitori şi cu posibilităţi care m-ar putea ajuta cu această sumă de bani. Pe care îi voi restitui până la ultimul leu. Cu proxima ocazie, după ce ICR-ul îmi va deconta suma de care am nevoie la începutul acestui an. Fiindcă pe 18 Februarie va trebui ca al meu corp să-şi performeze povestea în versuri în Berlin. Şi din păcate nu pot produce cifrele acestea în doar câteva zile. Magicianul s-a ascuns undeva într-o grotă. Fiindcă a cam rămas fără baghetă sau atât a rămas din el. Ştie că banii nu-s nici buni, nici răi. E ca orice uşurare fiziologică. Strict necesară şi atât. Dar ştiţi şi voi asta. Şi cred că ştiţi şi că arta este o instituţie. Care se bazează pe încredere şi susţinere. N-are relevanţă cât valorează arta mea pentru voi. Poate nimic, poate foarte mult, poate e nepreţuită sau pur şi simplu, nu există. Căci arta mai este şi o instituţie care necistă bani. Chiar şi atunci când vine vorba de poezie. Artă fără bani nu se poate. Se poate face din căcat bici într-adevăr. Ştiu despre ce vorbesc, la asta mă pricep cel mai bine. Dar şi căcatul ăla are un preţ.
           Şi deşi poezia poate că are nevoie cel mai puţin de ei. Fără ei la fel nu poate exista. În fine, în SUA se produc bani şi din poezie. Şi chiar există poeţi care trăiesc din asta. Nu vă uitaţi ciudat, puteţi verifica. (Asta nu-l face mai mult sau mai puţin onest. Onoarea are alte lucruri în vedere.) În capitalism se plăteşte orice informaţie. De fapt parol, indiferent de politică nu e nimic gratuit nu? Se dau bani până şi pentru o uşurare fiziologică :)
           Omul trăieşte din reacţiuni. Nici măcar un gest frumos ca acesta. Pe care îl puteţi face nu este gratuit. El se întoarce într-o stare de beatitudine. Şi ţi se umple inima de energie bună fiindcă îţi dozezi ego-ul corect. Este dovedit şi ştiinţific. Că totul este energie. E ca şi cum ţi-ai lua mâncarea preferată.
           Dar nu vin dintr-o cultură mare, aşa că nu pot avea pretenţii de genul. Dar pretenţia unui ajutor da. Poate şi din cauza asta, cel puţin pentru mine. Poezia este cea mai persistentă artă. Fiindcă n-ai să vezi vreodată o poezie-ruină. Poate doar un poet-ruină. Aşa cum sunt eu în acest moment, când vă adresez această scrisoare. Dintr-un colţ al artistului independent care are nevoie de sponsori.
La mulţi ani! Sănătate şi tot ce vă doriţi!

Cu stimă,
Al vostru, Viku Zenescu.

P.S.: Semnele de punctuaţie marchează rostirea.

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Răcirea febrei

:Uite-l pe Nichita! Dă-mi o ţigară
chiar dacă o să tacă - Stai aşa! Uite-l şi pe Eminescu
Il recunosc după fruntea lată...

Cât timp am stat să scriu: Tu ai încărcat sicrie
Cât ai stat să scrii: Eu am împins sicriele până în cameră

amândoi ştim curvo Că fantezia asta O să ne ducă la sapă de lemn
dar nu ne putem opri Mai ales acum
când amândoi Ştim curvo Că cei mai buni poeţi Sunt ăia morţi
fiindcă din ei rămâne atât de bine doar poezia
Cine crezi că o să ne dezgroape pe noi
când vom dormi
după ce am stat atât timp Fără să ieşim
din camera asta întunecoasă Pe a căror pereţi
versurile noastre Au făcut sex sălbatic Şi copii cu păr alb şi
desene abstracte de la igrasie Tremurând cănile de cafea în mână
Suflându-ne nasul după ultimele linii ca să fim vigilenţi
La cei care voiau să ne facă aşa din senin un bine
Cine crezi tu curvo Că o să ne dezgroape pe noi
Nu ne vor trece nici numele pe morminte Vor spune că au fost alţii
Iar citatele noastre de noname-uri Vor deveni proverbe
într-un grup restrâns de oameni care trăiesc
la limita existenţei lor Şi fiecare dimineaţă
şi-o încep Notând cuvintele pentru sufletele lor nemuritoare.

vineri, 25 decembrie 2015

Şi zile senine

Mă bucur să vă întâlnesc domnule asflat Au căzut şi v-au atins multe Mă bucur de paharul meu De vin şi de cui Mă bucur de ospăţ Mă bucur Că sunt Că trăiesc Că pot să mă pipăi Că pot să respir Că văd Că râd Că plâng Că plouă şi câteodată plouă cu soare Că iese curcubeul Şi ar fi multe de spus Ne naştem şi ne bucurăm de noutăţi Care ne distrează Şi ne face foarte bine să ne distrăm. Ne amintim că trăim În rest uităm des Îmi place la dumneavoastră domnule asfalt Că deşi o mai daţi în gropi Noi ne ducem adânc şi vă spunem poveşti şi dumneavoastră sunteţi raţional şi lipsit de reacţie la cutremurele din noi Şi noi de pe o băncuţă pe care tremurăm coregrafic Ne spunem unul altuia tare: că liniştea se vede iarna Şi domnule asflat Subiecţii sunt striviţi De orice vine spre noi fără să ne fi dorit acel ceva Şi asta nu mi se pare deloc magic Magic este atunci când din ceva rigid iese un lucru delicat Care poate căpăta orice formă pe care şi-o doreşte Ca aburii care mă cuprind când astup găurile cu degetele Şi se vede o direcţie bună-rea Chiar dacă haotic Plutesc şi dispar.

joi, 24 decembrie 2015

Gheaţa

Gheaţa#1

O penetrez Mă transform în mine la maturitate Şi sunt cu mult mai matur Decât tatăl tău Care s-a agăţat de lampa lui Prometeu E simplu să faci pe mortul în ocean Mai ales după ce te-a atins Vlaga lui cu o piatră în cap Mă uit într-o oglindă Orice erou este serios Nu pot ridica un zâmbet Şi aprind o brichetă Lângă faţă Apoi îmi dau seama Că mă luam prea în serios Şi nu aşa zici stop joc M-am grăbit Şi am uitat benzina Şi un prost grăbit Să facă bani A dat peste ea Mi-au spus Că n-o să mă bată nimeni Dacă n-o să-mi fie frică Acum mi-e frică că nu pot să-i bat Aşa că am început Să muşc din mine Când mă privesc în oglindă Ceva lipseşte din toată gălbăjeala şi nu e coaja Mă culc prost dispus Mă trezesc şi mai prost dispus În locul unde toate visele mor O să repet pâna la finalul cărţi fiindcă asta nu e carte de publicat Ci de făcut bărcuţe din ea Dar pare simplu Să bagi mâna în tehnologie Şi să apuci o grămadă de fire Cu care să te înfoşori la gât Şi să te aprinzi Problemele mele nu te privesc Profesore analizezi din afara timpului E simplu şi eu fac asta Mă bag în oala cu căcat Şi îmi imaginez fiinţa în toate posibilităţile ei Şi în căcat arată Ca un rapper alb care cântă despre negrii care cântă despre albi Dar limitile tale nu ating Orice copil geniu are ultimul cuvânt Şi cu furculiţile în mână În faţa farfuriei Cu un singur bob de mazăre Vreau să am bunele maniere Renunţ Privesc la Un documentar Cu Canibali Însă omul are gust de porc Şi îi bag mărul Evei în gură Să nu deranjez Apoi o ung cu sirop de căpşuni Să n-o usture Am impresia că te-a scos pe gură nu pe... Stop joc! Biluţele cântă pentru fanii mei muzicieni.

marți, 22 decembrie 2015

Dacă îmi dai o bere Dă-o din dragoste Altfel n-o primesc

Nu ştiam că am
atâtea datorii Fără să mă împrumut
Am început să scriu Din pântecul mamei
pe pereţii ei cel mai slab haiku ever:
escape
după moartea ei
L-am încheiat
Avea o lacrimă în ochi
Am dezbrăcat-o
Am spălat-o
Am culcat-o la loc
am luat markerul
şi l-am strâns ca pe un pumnal
voiam să ucid Fiindcă nu mai trăieşte
Am şi făcut-o
help me!

joi, 17 decembrie 2015

Zodia Cancerului

Numai geniile inimii şi geniile minţii
deţin controlul Totuşi
trebuie să recunosc
Că am văzut geniul economiei murind sărac
ochii mei scuipau flăcări
copil fiind
mă jucam cu un chiştoc şi m-a observat
taică-miu credea că fumez de la 12 ani
Nu mai aveam încredere în mine
piesa mea începea cu o minciună adevărată
şi se termina când voiam eu
Îl luam pe Lovecraft
Îl puneam în centrul acţiunii
Îi dădeam drumul să vorbească
mă duceam în culise şi îmi dădeam foc
nefericit e cel care nu a avut o copilărie fericită”
Sala era goala dar noi nu ne simţeam singuri
mai era cineva cu noi care ne dădea apă şi
vedea lumina din orice lucru întunecat.

duminică, 11 octombrie 2015

PROCHRISTUL

           M-am apucat să scriu această carte filosofică inspirat de Antichristul lui Nietzsche. Meditez la ea de ceva timp. Momentan se află în stadiul de schiţă, am notat doar câteva idei. Dar voi o puteţi trata şi ca pe un eseu.

           Omul este născut diferit dar creşte identic în cea mai periculoasă mulţime. Şi prin „identic” înţeleg repetiţia cercurilor de aceleaşi dimensiuni pe care omul contemporan încearcă să le lărgească în zadar; prin suprapopularea lor cu diverse nişe. Moartea devenind cel mai mare compromis căruia nu-i poate spune nimeni nu, cel mai somptuos eveniment al vieţii pe care îl refuzăm cu snobism sau îl acceptăm candid.
           Învierea – acest mit apărut din dorinţa continuări unui Christ miraculos. Mit care maschează de fapt un Ultim Miracol neîndeplinit – urcarea pe cruce cu picioarele şi menţinerea corpului în echilibrul perfect. Miracol ce ar fi provocat spaimă, dezarmarea permanentă sau poate doar temporară a adversarului politic şi veridicitatea fiului lui Dumnezeu pe Pământ. Din această neputinţă s-a născut religia iubirii. Însă şi prin acest Ultim Miracol s-ar fi născut şi probabil că ar fi condus lumea. Fiindcă aceasta nu poate fi condusă decât prin forţă. Desigur, forţa credinţei este importantă dar nu este totul. Totuşi în cazul mitului învierii există o acceptare venită din lipsa unui „încotro”, o iubire disperată. De aceea a fost prefabricată învierea pentru a arăta credincioşilor că totuşi a fost o alegere, o acceptare pur şi simplă cum ar fi fost cu adevărat în cazul ipotetic al Ultimului Miracol; şi nu un compromis. Astfel am înţeles că un rege nu poate exista fără supuşi iar la acest regat spiritual nu poţi decât să aderi fără să cauţi stăpânul morţii în afara ta. Am înţeles că de fapt se moare doar înauntru şi se învie tot înauntru deşi pentru cei mai mulţi din cauza propagandei teologice Christ a înviat în afară.
           Pe de altă parte înţelegerea poate fi depresivă, fiindcă ea aduce cu sine soluţionarea unor probleme care izbucnesc dintr-un gaizer neostenit. Pe când neştiinţa este amuzantă. Când totul devine amuzant ca o ciorbă reîncălzită pe care trebuie s-o mănânci în lipsa unui „încotro” (acel încotro pentru care pentru cei mai mulţi este echivalentul idealului salvării). E timpul să apelezi la resursele tale de indiferenţă ludică. Există o modă socială să nu-ţi pese ce se împarte în trei tipuri de indiferenţă. Paradoxal şi Isus a fost adeptul acestei modei. Însă indiferenţa sa era una de sorginte ludic venită din nonataşament şi o necăutare a rezultatelor. Necăutare de care s-a debarasat când a deliberat să meargă înainte. Un „înainte” care l-a adus în faţa indiferenţei războinice. Indiferenţă venită din detaşament faţă de tot, în afara ataşamentului necesar reuşitei. Ataşament cu care s-a contaminat şi Isus.
           Soldatul va gusta ciorba reîncălzită. Obosit şi fără chef de joacă, o va scuipa deşi cunoaşte lecţia umilinţei. Se spune despre războinici că sunt proşti, viscerali însă prostia lor se trage din prostia celor care n-au cunoscut viaţa aşa cum au cunoscut-o ei. Există soldaţi care se roagă. Ambele indiferenţe provoacă suferinţă atunci când se întâlnesc pe tabla de joc. Unde indiferenţele se luptă ajung să se confundă şi să se contamineze una pe cealaltă. Îţi trebuie ochi de vulturi ca să deosebeşti echipa roşie de cea albastră fără a te ataşa. Separând astfel cu mintea nu din punct de vedere estetic ci etic. Aici apare indiferenţa spectacolului; care se ocupă doar cu observarea. Christ avea totuşi o misiune de care era ataşat. Din această cauză a optat către o indiferenţă ludică ce l-a coborât pe tabla de joc, acolo unde eticul îşi face apariţia. Astfel unii l-au susţinut, crezut, văzut bun, alţii rău chiar dacă blând însă nu îndeajuns încât să fie înţelept. Şi cu siguranţă i-a lipsit răbdarea.
           Lipsa Ultimului Miracol ne-a privat de o etică universală sau ne-a oferit-o cu jumătate de gură în faţa tuturor separatiştilor. Adevărul care nu trece toate testele credinţei rămâne în această zonă de întâlnire a indiferenţei ludice cu indiferenţa războinică fără de care probabil indiferenţa spectacolului nu s-ar fi născut dar care poate exista, şi ce bine ar fi dacă ar exista aşa, orfană. Aflat în această zonă de conflict adevărul sălăşuieşte prin susţinerea lui ca ceva muritor.
           Ca atare, este de bun simţ să ne întrebăm dacă pruncul are conştiinţă. Fiindcă după spusele Învăţătorului – doar cei care vor fi ca nişte prunci vor intra în splendoare. Chiar şi aşa pruncul nu este vizat de lipsa pericolului. El este cel mai periculos fiindcă el se află cel mai mult în pericol ori pentru că a nimerit în el ori fiindcă a fost pus. Şi totodată cel mai credincios deoarece îi lipseşte conştiinţa căci credinciosul în ultimă istanţă este inconştient sau cel mai necredincios dacă are conştiinţă. Faptul că pruncul plânge la naştere o face ori din o prea mare blândeţe şi resimţire puternică a răului ori fiindcă nu cunoaşte deloc înţelepciunea – iar asta îl face un sălbatic. Iată de ce unii preferă să aibă încredere în forţele proprii iar alţii într-un Dumnezeu miraculos. Deşi la fel de bine se poate opta pentru ambele emisfere fiindcă acestea se unesc într-un singur punct din care reies alte puncte. Toţi ne raportăm la copii cu un sentiment de vinovăţie ceea ce-i face nevinovaţi.
           Apoi ne lăsăm adesea impresionaţi de linişte doar fiindcă înainte am fost impresionaţi de presiune, deşi liniştea poate fi impresionantă şi fără aceasta. Astăzi nici tăcerea mieilor nu mai aduce liniştea, totul a devenit discursiv până şi tăcerea. Religia în ultimă istanţă e o politică independentă.
           Când spui că ceva este relativ în aceaşi măsură este şi absolut. Lipsa unui Dumnezeu transcedental ne poate conduce realmente către o etică universală – fără puterea iertării aceasta nu poate sălăşui. „Iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac” - eu nu vreau şi „oare ei nu ştiu că sunt Dumnezei?”. Acesta este drumul către soluţia unei iertări a momentului. Faptul că momentul este singurul care trebuie iertat denotă că iertarea trebuie să fie permanentă şi nu temporară şi ea nu poate fi impusă decât prin politică. Politica este sfântă în lumea noastră, nu e aşa? Ea este Dumnezeu pe pământ, singurul care nu moare. De aici trebuie plecat. Nu avem nevoie de înţelepţi care să ne înveţe cum să reacţionăm în faţa binelui ci mai degrabă în faţa răului.
           Disperarea este cel mai aprig duşman al omului lângă care îşi începe prima zi. Sinucigaşii nu recurg la gestul extrem fiindcă lumea este rea. Ştiu foarte mulţi acest lucru şi totuşi nu se sinucid. Ci fiindcă moartea ajunge să fie pentru ei ceva bun, mai bun decât momentul pe care nu-l mai suportă, căci iertarea pentru aceştia este ceva străin. O inimă fără iubire va alege întodeauna să moară decât să trăiască. Şi totuşi din această cauză nici măcar sinucigaşul nu-şi pierde speranţa, credinţa în ceva bun. Pentru el moartea devine necesară, ori ce este necesar este util şi ce este util este imanent şi bun. Un sinucigaş este ca un prunc într-un corp de adult conştient de acest lucru. Ştie că vrea să aibă indiferenţa spectacolului dar nu ştie cum să ajungă la ea. Probabil din acest temei au apărut şi diversele secte care îi împingeau pe adepţi la gestul extrem.
           Am văzut multe erori în filosofie. De fapt ea este disciplina supusă cel mai mult erorilor fiindcă are la bază îndoiala. Însă o etică universală nu poate sălăşui dacă este supusă îndoieli. Ne dorim în mod eronat de la o ipotetică etică universală să aducă beatitudinea la scară globală. Poate că ar fi bine să căutăm liniştea şi randamentul. Vorbirea şi dozarea corectă a patosului şi efortului.

miercuri, 12 august 2015

Maşina din copacul vieţii (fragment)

Beau doar apă de la chiuvetă
şi sughit în continuu
beau apa în care plutesc morţii
s-au născut morţii
au trăit morţii
s-au spălat morţii
s-au pişat
m-am pişat şi eu
şi tot sughit.
Cineva să oprească nebunia asta
un copac
sigur, un copac ar putea
are inimă
trăieşte
putrezeşte
moare încet
dacă-l scoţi din pământ
şi totuşi nu-i scoţi şi inima
de ce ai face-o?
Ce ar mai fi aşa amuzant fără inimă
uite-l cum atinge
dar pe tine nu te atinge
bate vântul
el e vinovat că nu mă atinge
nu poate să facă nimic
e distractiv să laşi un copac să moară încet
opriţi nebunia asta
dă-l în pizda mă-sii pe tata care mi-a arătat cum se fute o mamă la şase ani
un cleptoman literar
cineva să oprească nebunia asta
se opreşte oricum
până la urmă
pe bune chiar se opreşte
ţi se ia şi inima şi gata
şi eşti pus în pământ fără inimă
acum creşti?
Nu că e distractiv?
Să nu-mi oferi totul
dă-mi cu porţia
dă-mi creanga ta
şi îţi voi da frânghia
dă-mi creanga ta prieten
şi mă voi dărui cu totul
voi fi toată a ta
numai trup lângă trunchi
numai trup fără suflet
numai beţe în roate
beţe şi pietre
beţe şi pietre şi prieteni
dă-mi creanga ta
şi îţi voi da inima
doar sinucide-te ar fi zis Pollock
doar nu e epoca ta
sunt doar fiarele strivite de tine
şi nu-mi dai o creangă să-ţi dau trupul?
Nu e epoca potrivită pentru asta
rabla aia e făcut bucăţi
nu valorează nimic
e o târfă fără nume
e goală
n-are istorie
n-are nimic
în afară de prieteni
mulţi prieteni
dar sunt plecaţi
ce faci să-i ţii aproape?
Ce faci pentru ei ca să te ia cu tine?
Dă-mi creanga ta prietene
şi îţi voi da şi frânghia şi trupul meu
e fără suflet
e gol
e uşor
trebuie să fie uşor
să închizi ochii fără să-i mai deschizi
trebuie să fie uşor să afli adevărul
dar ştii adevărul deja
n-am cui să-l spun
ai prieteni, ai mulţi prieteni
ce faci pentru ei să nu mai meargă şi să te asculte?
Totul le dau totul
tot timpul le-ai dat totul
şi acum le dau totul
dă-mi creanga ta, am nevoie de creanga ta să-mi agăţ trupul
şi să umblu goală pe aici
fără să-mi fie ruşine
o să fie distractiv
o să văd epoca potrivită
o să fie ceva
o rablă din altă epocă
şi o femeie din altă epocă
într-o cu totul şi cu totul altă epocă
să nu-mi spuneţi cum am făcut-o
vă spun eu
era dimineaţă.

Dă-mi creanga ta prietene şi îţi voi arăta calea
voi fi fructul tău copt şi stricat
vei fi hrana lor într-o cu totul şi cu totul altă epocă
n-o să mori şi nici eu n-o să mor
şi chiar dacă e de formă
e o formă vitală
dar scrisul nu e de formă
o să ne dezbrăcăm atât
şi o să facem mizerie
să cadă frunzele!
N-o să mă susţină
sunt grasă
e prietenul tău
o să-i dau totul
şi o să se rupă pentru tine
mă va acoperi cu palmele lui ca frunzele
cu timpul te vor respecta pentru că vei avea o vârstă
acum n-ai atunci nu vei avea parte de ajutor.

marți, 23 iunie 2015

Nori de Vânt (Ciclu poetic)

se vor numi nori de vânt aceia care
au apucat să ajungă în locul unde n-au fost
niciodată morţi
vor rămâne şi vor avea copii şi vor face
serbări de etnopoezie
în numele tatălui şi a fiului
pesimist, constructiv
buimac ceva simbolic
îmi recuperează starea de a fi
prezent mereu

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

pişa-m-aş pe mine nu venim din maimuţe
dar văd câteva se uită lung la cer
după ce se aude un sunet ascuţit şi
enervant şi îşi
trag o palmă peste frunte

pişa-m-aş pe mine am avut un vis să ascult
telefonul preşedintelui şi să mă închin

pişa-m-aş pe mine în groapă tot
ce e luminos e inteligent şi greu de înţeles
aşa am învăţat să zic tare şi clar nu dar
în faţa morţii ştiu, am să tac deşi
aş vrea să spun duios da

pişa-m-aş pe mine pe tine pe ei pe noi pe voi pe ei/ ele
după ce am mâncat amanita să ne prelungim beatitudinea
după ce am avut cancer şi ne-am vindecat savurându-ne urina
după ce ne-am iluminat şi n-am mai văzut imbecili
toţi ne-au imitat şi s-au pişat pe noi şi le-am băut urina
doar eram nişte modele nu? Şi apoi cum poţi spune tare şi
clar nu în faţa beatitudinii?
Le-am băut urina de sete şi a fost aşa bine
nu mai vedeam nimic umilitor, nimic rău, îmi străluceau dinţii şi
ochii îmi lăcrimau de fericire, eram oameni pişa-m-aş pe mine deşi
aş vrea să spun duios da e splendita umanitate care îmi face sex oral
nu e nici măcar rău am învăţat să zbor să spun nu am învăţat că nu
contează ştiu să râd şi nu-mi pare rău acum sunt şi îmi place să fiu

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Mie nu-mi place să merg încet şi poate că
ar trebui să mă plimb într-adevăr ca să nu
mă mai lovesc de oameni dar mie îmi place
să mă lupt, cei care se luptă nu merg încet.

Aş vrea să mă văd cum
aş vrea să mă văd.

Sunt suficient de matur
să-mi fac prieteni morţi
am reuşit să-mi fac prieteni morţi
cine a mai reuşit? Au reuşit şi alţi prieteni morţi şi
asta e o mare reuşită a umanităţii, în rest
s-a scăldat în râcă ca o sirenă în faţa ginecologului.
Este o mare diferenţă între a păstra tradiţia ca
tradiţionalist domestic şi a încerca s-o duci mai departe ca
tradiţionalist vizionar. Visul
este semnul suprem. înainte îmi placea să nu ştiu ce...
Peste poeţi se lasă apăsător underground-ul
unde s-au dus toate lucrurile grele?
Cum au reuşit să ni le fure?

Nu trebuie să te justifici, e o prostie
toţi se justifică chiar şi
cei care afirmă.
Degetul care se pune pe rană

trebuie să fie întodeauna indexul înmuiat în stup
iată o rană! În formă de peşte ce seacă
Dunărea în urma ei noi nu minţim frumos
noi nu avem dreptul
să avem dreptate în asta
ni se arată dreptatea
întâi se alege praful ăsta este cursul Dunării şi
tot ce se revarsă în ţara lui dracu' dar

dracu' a murit şi după
se găseşte profunzimea
deşi se putea face înainte de vreme din pietre bureţi
de care să ne agăţăm dorinţele care ne trag în jos şi
la ce folos să-ţi doreşti disparţia nopţii este
o zi de luni care nu se mai termină însă
se văd stelele cele moarte.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Istoria vorbeşte bâlbâit. Lolmania. Lolmânia.
Ne-am ratat. în neştiinţă. am vrut să fugim de realitate dar realitatea
ne învaluia chiar şi visele şi ne-am ratat realitatea.
scria rothenberg "restul nu a fost decât un vis."
când eşti copil îl numeşti visuloi când eşti batrân îi spui visuleţ
îl strângi în pumn şi îi dai drumul să zboare atunci
când pumnul îl pui pe piept se deschide ca un crin şi
pieptul se scufundă fără să se înece.
vreau să vă zic/ cum mă cheamă
numele meu este îngropat/
în cenuşă numele meu/
nu e un nume" (J. Rothenberg)
nu încerca
să pricepi zeitgeistul
n-ai pricepe sau poate
dacă ai încerca să
percepi mai mult decât pricepi
ai înţelege că
tot ce ai făcut e de prisos şi tu eşti de vină
câţi scriitori au fost uitaţi în timp
atâţia scriu astăzi din afara timpului.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Eu sunt o fantomă, tu eşti curvă
sub umbrele nu este separabil nimic
nici tabieturile noastre şi
fantomele au nevoie de umbrele şi deşi
plutesc oricum tu eşti udă oricum.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

De ce vikule Dumnezeu e orgasm?
Ceva îmi blochează ieşirea de pe facebook nu e
nici o dimensiune un suflet trist se ascunde după obiecte de artă şi stă
acolo mai mult timp şi sughită când realizezi că
eşti om şi ce fel de om îţi vine să-ţi bagi
pula în tot felul de lucruri din curiozitate
încerc să nu supravieţuiesc şi e singurul lucru care îmi iese
oricât de bun aş fi trăiesc cu răul
de ce pula mea Dumnezeu?
Nici nu le-a părut rău şi
n-au uitat niciodată că m-au îngropat
n-am crezut vreodată că voi deveni o dorinţă
viaţa e o cicatrice şi este foarte bine că e aşa
ca să vedeţi ce se poate face în grotă din pula mea şi
slobozii care curg pe ochii ei negrii o pictură rupestră care tremură
pula mea înainte şi înapoi, în stânga şi în dreapta
în sus şi în jos tot eu şi pula mea şi pe aici şi pe dincolo
aleluia aleluia aleluia e numai exicitaţie.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Nici măcar un ţăran pierdut
suflet recompensă
dragoste cred că
povestea mea
se termină aici.

Până la urmă noi suntem cârtiţe cârtiţele
acelea care n-au suferit
de blazare şi n-au lăsat viaţa
să le sape, nici n-au calculat profunzimea.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Adevărul. nu are.
sens.
Adevărul ştiinţific. nu e
ştiiţific. nu e.
actual.
tu trebuie să te îndoieşti
de tot nu şi de tine
tu trebuie să găseşti
ceva actual
în care să-ţi pui nădejdea. dar nu.
nădejdea. nădejdea vine din frică.
mai degrabă toată dragostea şi să-i
spui Dumnezeu. Nu. Isus vă dă. Dumnezeu. Numai el vrea să dea.
Cel care dă este stăpân. Lui. Mami Cosmos. toată dragostea lui Mami Cosmos.
Mami Cosmos care nu avortează. ea nu. naşte copii pe pilot automat.
ea absoarbe şi abureşte. energie pură. ne face surprize.
noi suntem surprize când ştergem geamurile.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Îmi plac cei care urăsc.
îmi place să fiu urât
de cei care urăsc cu mine şi
îi urăsc pe cei care nu
urăsc cu mine
îmi place şi nu-mi place
îmi place să urăsc ce nu-mi place şi
nu-mi place să urăsc ce îmi place dar
e distractiv.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Am un ţipăt care mă sugrumă şi
mi-e teamă să sper.
o să spun, ah! O să spun
degeaba. Îi sugrumă pe alţii.
ţipătul care ne sugrumă e al nostru şi
nu ştim cine suntem.
ţipătul care ne sugrumă
ţipătul e al nostru şi
e bun dar
nu-l vom recunoaşte
vreodată oficial.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Trei oameni puri în jurul unei beri
eu, nichita şi blake
eu, nichita şi blake
eu, nichita şi blake şi
nimeni, nimic, niciodată
doar eu, nichita şi blake
ascultând răsuflarea la ureche
cu ghiozdănaşele pe umeri ca
pe o incantaţie din timpul zero.
Trei oameni puri pănâ-n dimineaţă şi
nimeni, nimic, niciodată
sunetul sfârşitului de recreaţie şi
nimeni, nimic, niciodată
atât au durat trei oameni puri.
S-au spart.
am rămas eu şi răsuflarea ca
o incantaţie şi
nimeni, nimic, niciodată
doar eu şi pierderea răsuflării şi
nostalgia ca un ghimpe într-un balon de aer cald.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

încrederea lui era dată de podoabe
găsite. în cadavrele unor. cărăuşi
el le ştergea de praf şi le investiga atent.
cărăuşi dalmaţieni ce ascund griuri.
Neîncrederea lui. cel care scria
era dată de faptul că putea fi şi el
era el, şi-a dat seama mai târziu dar
nu era prea târziu să înghită praful.
el. praful. el. praful. stele. noi. el.
praful. noi. stele. prea târziu
să spui că merită.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

Viaţa e mai mult dreaptă cu cei nedrepţi
cei nedrepţi sunt mulţi, viaţa e mai mult dreaptă.
o bună întrebare,
unde-i inima aia mare de ai văzut-o-n vis?
Poate veni Isus pentru a doua oară
să ne salute, lui nu-i este ruşine
nici nouă nu, la fel o să rămână
ea, lumea, la fel. Orice lucru,

băgat într-un cadru, neaclimatizat cu
acel cadru poate părea eronat. cadrul
e eronat. acel cadru. Cum şi un penis în
vulvă poate fi o
eroare, de cele mai multe ori. este.
este. cu siguranţă. Este
puţin ciudat să cred că
aici s-au mutat
chiar aici
într-o minte bogată ca şi a mea.
Vor să-mi predea nebunia
frumoasă dar ştiu deja că
universităţile te fac să rămâi
mic într-un colectiv mare.

Este poftit Isus
poate veni Isus,
este rugat să vină Isus
poate veni să ne salute
o să plece şi o să ne uite
vrea să ne uite
o să plece şi o să-l bârfim
vrem să-l bârfim.
O bună întrebare,
unde-i inima aia mare de ai văzut-o-n vis?
Este oare ce am clădit?
Este cu siguranţă. Este şi
ce am dărâmat ca să clădim peste.
Este. Viaţa. Aşa este. viaţa.
Viaţa e mai mult dreaptă cu cei nedrepţi
cei nedrepţi sunt mulţi, viaţa e mai mult dreaptă.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

eşti în afara actului poetic”. ah, actul poetic. da,
acum sunt. nu mi-e ruşine, e şi justificat. nu mi-e ruşine să justific. e musai.
e şi lăudabilă o astfel de încercare nedefinită încă. Ce ţine în viaţă
nu sunt cititorii. ci mai degrabă, profanatorii şi groparii
care lucrează simultan acelaşi petec de pământ.
aşa se ţine în viaţă, aşa se ocroteşte. mie asta îmi place. dar
când un gropar moare poezia câştigă. Ilegalizarea drogurilor

generate de natură pe cale naturală precum şi alţi factori,
a dus la o relaţie artificială cu acestea.
frumuseţea naturii stă în pletitudinea ei. spiritualitatea
sau ceea ce defineşte spiritul ca parte integrantă în lume este un

afect al iubirii de înţelepciune şi a credinţei fiecăruia şi nu invers.
nebunul este în armonie cu natura. gândesc deci sunt conştient.
spectrul conştiinţei umane este gândirea. Şi o vrăbiuţă are
conştiinţă. spectrul conştiinţei sale este zborul.
Îmi lipseşte dreptatea, este singurul lucru. uneori am impresia că

tot ce îmi doresc este trivial, lipsit de orice noimă şi mi-e teamă să
nu ne strivim fără să ne spulberăm./ ca două maşini, cu ochii în soare
cum au reuşit ei să dea drumul la sisteme şi când spun ei mă apucă

o stare de paranoia care mă dezamăgeşte profund fiindcă
mă aşteptam ca aceşti ei să fie mai puternici şi să termine
o dată cu mine dar aşa se sfârşeşte
orice stare de paranoia cu
o dezamăgire profundă, m-au lăsat
cu ochii în soare şi este distractiv. sunt slab şi
trag de fiare
cu cea a mai rămas.
să mă simt,
imbatabil.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/

să învăţăm să mulţumim marilor
înfrânţi pentru marile victorii şi
marilor învingători pentru marile
eşecuri ştiind că aici nu va fi niciodată pace
ar fi o scurtă prietenie a contradicţilor ar fi
cea mai scurtă şi mirobolantă plictiseală
pentru că nici măcar n-ar fi o plictiseală ci
o detaşare de la sursa primordială dacă
există aşa ceva ea este contopirea tuturor contradicţilor
într-o mutaţie exotică al cărui adn este suma tuturor adn-urilor,
este un duşman şi un prieten în fiecare magician.

se vor numi aceia care au suferit în vâscă pentru crezul lor
aceia care s-au ridicat din moloz şi au strigat
câtă veselie câtă tristeţe şi n-au văzut nimic prematur în a îndrăzni
acum este timpul ca noi să luăm aceste relicve şi să le împodobim femeile
aceia care au confundat tranvaie şi au ajuns într-un loc relativ
aceia care au visat cu ochii deschişi şi şi-au spălat faţa cu săpun

trezit cu aceleaşi vise, relicve şi întrebări
pe care le contemplu diferit din prisma faptului că sunt atât de schimbat
realizez că nu le-am contemplat vreodată esenţa noi nu vom avea niciodată
tot ce ne dorim fiindcă întocmai această amăgire este esenţa aspiraţiei ce
mă pune în mişcare dar astăzi nu mai am nici o dorinţă sunt ca un zombie
într-o zi de concediu catapultat într-o viaţă care nu e a mea fiindcă nu m-am
ocupat de ea am observat că îmi place să vorbesc singur şi să-mi ascult
răstălmâcirile pe care n-aş vrea să le asculte şi altcineva sunt deja suficiente şi nu
cred că n-au fost niciodată arhi-insuficiente dar ele au crescut spontan
trezit cu aceleaşi vise, relicve şi întrebări acum este ziua cea mare în care
vom fura fericirea altora lucru care nu ne va face fericiţi viku
orice lucru bun sau rău este posibil mai puţin fericirea ta

timpul în care nu lupt este timpul câştigat
se vor numi nori de vânt aceia care au fost terapeuţi bolnavi ţinuţi la pat şi
s-au lepădat de aspiraţii şi conservare acceptând trecerea trenului ca
pe o nălucă şi de fiecare dată când a trecut oameni buni, răi n-au cumpărat
de la noi şi chiar dacă au cumpărat n-au luat cu ei acasă fiindcă
nu erau niciodată acasă aceeia care au studiat fenomenele fiinţării şi au învăţat
să renunţe în primul rând la ei au înţeles că în mare parte sunt aceleaşi
lucruri plăcute pe care le-au mai făcut
acum este timpul ca noi să nu mai vedem în asta o salvare ci o voce
care ne cheamă şi tot ne cheamă, o voce rătăcită într-un tren de armată
o voce de nimfă candidă care se fereşte continuu şi pică în capcane unde
sunt adăpostiţi scheleţi chemaţi la datoria de a fi ispitiţi şi partea bună este
nu sunt singur ci omul în sine este aşa rupt în cur dar acoperit cu relicve
care nu alunecă niciodată în groapă şi la care tânjesc fiindcă pot orbi ochii răi
acum este timpul ca noi să luăm aceste relicve şi să le împodobim femeile

acum este ziua cea mare în care
vom fura fericirea altora lucru care nu ne va face fericiţi viku
orice lucru bun sau rău este posibil mai puţin fericirea ta şi atunci
se vor numi nori de vânt aceia care n-au vândut fericirea lor pe fericirea altora

aceia care nu şi-au lăsat modelată bucuria de a fi ceva de moment deşi
au avut rezerve nu s-au contopit cu ei însăşi şi au trăit mereu în îndoială
care au iubit-o nu s-au luptat cu tristeţea şi au întreţinut focul aceia
care au îmbătrânit întinerind renunţând la tot şi nori de vânt care nu dispar,
fantomele nu dispar aceia care au înţeles că dacă ceva este la îndemână nu
înseamnă cu acel ceva a fost furat eu am luat cu minte ce era pentru ei nefolositor,
care au încălcat legea şi aceia care au înţeles că cea mai mare victorie şi singura
este pierderea trupului
aceia care s-au lasaţi purtaţi de căldura dorului şi au făcut din aceia lăstari
aceia care au fost sinceri cu ei însuşi şi au tăcut şi s-au îmbrăcat cu morţi
cu mes ami aţi lua aliaţi înseamnă a face referinţe la
aceia a căror nume au fost inscripţionate în conştiinţa popoarelor nori de vânt şi
relicve ascunse în gânduri adânci

un pistol cu capse îmi masează discret tâmpla şi mi-o îndeasă în frunte dar nu e timpul
trezit cu aceleaşi vise, relicve şi întrebări şi timpul în care nu lupt
este timpul câştigat
sunt conştient că
mă reduc la nimic şi nici un gând
în afară de o răceală gravă de toamnă

se vor numi nori de vânt aceia care
au apucat să ajungă în locul unde n-au fost
niciodată morţi
vor rămâne şi vor avea copii şi vor face
serbări de etnopoezie
în numele tatălui şi a fiului
pesimist, constructiv
buimac ceva simbolic
îmi recuperează starea de a fi
prezent mereu
se vor numi nori de vânt nimeni.

Să tragi cu dinţii de ceva. Să ţii perna strâns, cât se poate de strâns şi să zbieri când cineva trage de ea, să zbieri de fiecare dată când ţi se dă ocazia. Să i-o înapoiezi domnului nemototolită. Eu vreu să fiu ceva şi am să fiu acel ceva indiferent de cum eşti tu. Mătăsoasă la margini, socotesc că nu-i valoroasă. Aşa că i-o voi da nemototolită pot să visez cu ochii deschişi. Visul cu ochii deschişi este ca şi un copil nu trebuie să-l omori orientează-l şi arată-i lucrurile dure pe care e greu să le mişti chiar şi cu imaginaţia va ştii ce să facă se va ascunde după tine şi te va împinge de la spate ca pe o locomotivă înţepenită în vreme. Mişcarea aceasta de dute vino e tot ce percep. Se vor numi.
.
.
.
aceia care au suferit în vâscă pentru crezul lor aceia care s-au ridicat din moloz şi au strigat câtă veselie câtă tristeţe şi n-au văzut nimic prematur în a îndrăzni acum este timpul ca noi să luăm aceste relicve şi să le împodobim femeile aceia care au confundat tranvaie şi au ajuns într-un loc relativ aceia care au visat cu ochii deschişi şi şi-au spălat faţa cu săpun. Trezit curat pe faţă cu aceleaşi vise, relicve şi întrebări fără nici o mediaţie, ora şi nimic altceva. Buimac ceva simbolic îmi recuperează starea de a fi prezent mereu sunt cât e ceasul şi ceasul nu mai are baterie şi e prima durere la care râd dintr-un şir nesfârşit ca o şiră trasă din corpuri până-n ceruri.

Nu de mult credeam că sunt poet nu era
un statut dar mă facea fericit şi poate că nu sunt decât
eu de vină care am crescut o dată cu pretenţiile.
Aştept neliniştit pozele voastre de la mare
în care aţi surprins valurile cu braţele
voi mângâia pixelii şi îmi vor rămâne pe mâini braţele

cu aceleaşi vise, relicve şi întrebări...
A venit vremea să le dovedim că
am învăţat să acceptăm toate căcaturile şi
să ne jucăm cu jucăriile lor fără să le cerem voie.
pentru mine poţi să alegi între mecanismul
ascendental, descendental şi transcedental
unde nu-i cu toată dragostea cât mai este
din ea este toată dragostea pentru mine
nici abolire nici întristare nici reverie
nici amorţeală fie doar omniscienţă
pentru mine sunt conştient că mă reduc la nimic şi
nici un gând în afară de o răceală gravă de toamnă,
eu cu mine şi cu pielea de găină.fără
aceleaşi vise, relicve şi întrebări./

Eu cu mine împăcat pot fi oriunde.
aflat mereu între altruism şi
egoism şi canale de comunicare
blocate cu goluri sau curăţate cu plinuri
să fii un om sau să fim toţi un om acum
este timpul să ne umplem sufletele şi
să lăsăm toate ratările egoiste să descrească.

Acum câţiva ani la o gala de poezie
doi autori şi-au pus cărţile
în stânga şi-n dreapta cântarului
le-au apropiat timid cate un pic
până au prins curaj şi şi-au unit forţele
la a doua carte scrisă cu ambele
emisfere ruinele unui Babylon
se vor spulbera ruinele pe care stăm
cu fundul să clădim alte ruine.

/ce acoperă soarele
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
sunt nori. de vânt sunt
ce acoperă soarele/